10. 9. 2008

BASENJI

Jaký je Basenji ?
(přeloženo z knihy The Complete Basenji, autorky paní Elspet Ford)









Basenji – jaký je basenji? Je to malý, hladkosrstý pes typu špice, velikosti asi jako Foxteriér (vysoký 40-43 cm, vážící 10-11 kg). Většinou je barvy červenobílé, ačkoliv může být i trikolorní, černý či žíhaný, vždy s bílými místy. Díky své velikosti, hbitosti a eleganci je přirovnáván k malé antilopě. Bývá též popisován spíše jako šelma kočkovitá než psovitá, protože má mnoho vlastností podobných kočce. Jedná se například o používání pacek k očistě očí a mordy, či při skotačení s míčkem a hračkami. Basenji, jako jediný pes kterého znám, si vždy po jídle utře tlamu – tento úkon se nejčastěji děje o opěradla nejlepšího křesla v domě!
Na zařazení do skupiny špiců poukazují špičaté uši a zatočený ocas, ale výrazné vrásky na čele, které, když je pes ve střehu, způsobují jeho charakteristický hloubavý výraz, jsou typickým rysem této rasy. Basenji má velmi hebkou krátkou srst bez jakéhokoliv zápachu, dokonce i když je mokrá. V případě, že se pes namočí a zamaže sám se dočista a dosucha olíže, dokonce se vynasnaží očistit i ostatní psy nebo lidi, budou-li na tom stejně.
Protože Basenji pochází původem z horkého klima Afriky, nemá v zásadě vůbec rád zimu, déšť nebo vodu. Basenji strpí a bude tolerovat sníh, dokonce si v něm chvíli zaskotačí, ale bude-li počasí mokré, větrné či studené, tak se jen velmi nerad vydá ven. Můžete se spolehnout, že tito psi vždy najdou a obsadí nejteplejší místa v domě, nalézajíc sluneční paprsky, svítící skrze okna, přecházejíc z pokoje do pokoje.
Basenji se může pochlubit dvěmi zvláštnostmi. Zaprvé: fenky zpravidla hárají pouze jednou do roka, většinou během zimních měsíců. Zadruhé: zvíře neštěká v pravém slova smyslu. Jen když se lekne či bojí, umí vydat krátký ostrý zvuk. Nejpravděpodobnější důvod “neštěkavosti” je skutečnost, že Basenji má hrtanový prostor menší ve srovnání s jinými domácími psy. Tato skutečnost způsobuje omezení pohybu hlasivek a tím znemožňuje štěkavý zvuk.
I když je neštěkavý, přesto vůbec nelze říci, že je Basenji němý. Vládne celou škálou ostatních psích zvuků, a některé zvuky jsou právě u této rasy přímo unikátní.
Basenji jsou v Africe používáni k lovu. Mají totiž vrozený instinkt honit a zabít, jedná-li se o kořist vhodné menší velikosti. Pes na lovu je úplně slepý a hluchý ke všem povelům, bez ohledu na to, jak je poslušný v normálních podmínkách.
Jestliže si přejete hravého, škádlícího, nezávislého, inteligentního a zvídavého společníka, který vás ošálí spíše vícekrát než nikdy a má vždy připravenu odpověď na vaše protesty k jeho chování, tak potom jste možná vy a Basenji jeden pro druhého jako stvořeni.










volně přeložila Helena Suková

Žiadne komentáre: